Kuvassa laulaja Einiä valokuvataan puutarhassa.

Puutarhanhoito on terapeuttista vaivannäköä

Useimmat tuntevat Eini Pajumäen artistina, joka on musiikillaan viihdyttänyt suomalaisia jo yli neljä vuosikymmentä, mutta vapaa-ajallaan hän on intohimoinen puutarhuri ja itseoppinut pihasuunnittelija. Eini on luonut sekä omia että muutamia muiden pihoja. Mitä Einin puutarhasta vähintäänkin löytyy ja minkä virheen hän teki hakkeen kanssa? Katso videolta!

Muuta evästeasetuksiasi

Puutarhassakin parhaiten oppii tekemällä

 – Puutarhan laitto on siinä mielessä ihanaa, että kun epäonnistut, niin itse siitä myös opit eniten, kuvailee Eini lähestymistapaansa puutarhan hoitoon.

Puutarhan hoidossa ryhtyminen ja aikaansaaminen ovat avainasemassa, koska kuten monessa muussakin asiassa, puutarhassa tekemällä oppii.

– Pääasia on, että rohkeasti tarttuu toimeen ja ryhtyy tekemään, ja tarvittaessa kysyy neuvoa niiltä, jolla voi olla enemmän tietoa aiheesta. Oman kokemuksen mukaan, alan ammattiset tai kokeneemmat tekijät neuvovat mielellään, hän jatkaa.

– Mutta totta kai oma visio on myös tärkeä ja sitä saa seurata, Eini muistuttaa.

Suunnitelmallisuutta ja ripaus mystiikkaa

Puutarhatyön suunnittelu on onnistumisen kannalta olennainen osa, ja sillä voi säästää sekä kustannuksissa että vaivannäössä paljon.

– Edellisessä kodissa me suunnittelimme mieheni kanssa koko taloyhtiön pihan, valaisun ja raja-aidat, Eini kuvailee oman puutarhaharrastuksen laajuutta.

– Minulla pihan suunnittelu lähtee rajojen hahmottamisella ja esimerkiksi katsomalla, mistä päin aurinko kulloinkin paistaa. Sitten kiertelen pihaa eri kulmista, hahmottelen mielessäni eri asioiden paikkoja; mihin esimerkiksi terassi tulee ja miten näen väripaletin, hän kertoo.

Einin uusin urakka on Espooseen rakentuneen uuden kodin piha, joka on parin vuoden jälkeen alkaa olla jo viimein valmis.

Pientä mystiikkaa Einin puutarhatyöhön kuitenkin liittyy.

– En tiedä, mistä ideat ja ajatukset tulevat, mutta minun ei tarvitse olla kuin tunti tai pari pihassa ja se alkaa näyttää minulle, miten kaikki siihen voisi asettua, Eini kuvailee luovaa prosessiaan.

Vesielementit ja värit luovat tunnelmaa

Artisti-puutarhanhoitajalla on myös joitakin vakioelementtejä, joita hänen puutarhasuunnitelmistaan helposti löytyy. Hän mainitsee yhdeksi suosikikseen suihkulähteen. Vesi ja suihkulähteen muodot tuovat puutarhaan selväpiirteisyyttä ja kimallusta. Vedellä on myös rauhoittava vaikutus.

– Suihkulähteen ympärille sopii heinäkasveja, kesäkukkia ja erilaisia ruukkukasveja, jotka tukevat hallittua kauneutta puutarhassa, Eini kertoo.

Puutarhassa värit ovat luonnollisesti tärkeitä ja Einin väripaletti on rikas, mutta siinä on myös selkeä järjestys.

– Tuija on yksi lempparini. Niiden erilaisilla vihreän sävyillä syntyy syvyyttä ja selkeyttä pihaan, hän aloittaa.

– Punainen tuo pihaan hyvän säväyksen, mutta sitä pitää olla sopivassa määrin ja kun pohjalla on vihreää ja sitten vielä lisäät hieman keltaista sinne, niin väriloiston saa oikein syttymään, Eini kuvailee.

Hänen omassa puutarhassaan on myös valkoista kiveystä, joka vaatii hieman hoitoa ja huoltamista siistinä pysyäkseen, mutta muuten hän suosii helppohoitoisia kasveja.

– En itse asiassa halua olla laittamassa ja nyppimässä kukkia koko ajan, vaan etsin helppohoitoisuuden ja värien harmoniaa puutarhassani, hän päättää. 

Lue lisää