Kuvassa Ellen Jokikunnas

Euroopan halki matkustamisessa parasta voivat olla erilaiset sattumukset

Ellen Jokikunnas ja hänen puolisonsa haaveilivat hankkivansa Etelä-Italiasta remontoitavan talon kakkoskodiksi. Asuntoauto hankittiin, jotta myös Reino-koira voisi matkustaa Suomen ja kakkoskodin väliä. Autolla reissaamista Ellen suosittelee kaikille – road tripeiltä ei puutu yllätyksiä.

Ellen Jokikunnas puolisoineen unelmoi “rönttöisestä”, vanhasta, historiallisesta talosta Etelä-Italiassa. Tarkoituksena oli remontoida talo omin käsin uuteen uskoon.

Perheen koira Reino oli suurin syy asuntoauton ostoon. Ellen kertoo heidän ymmärtäneen, että he tarvitsevat kulkuvälineen, jolla koko perhe, Reino mukaan lukien, voisi kulkea Suomen ja kakkoskodin väliä.

– Mahdollisimman halpa, vanha ja ruma, Ellen kertoo asuntoauton valintaperusteiksi.

Kun auto löytyi, Ellen ryhtyi keväällä tuumasta toimeen. Remontin myötä autosta kuoriutui täysin uudistunut ilmestys.

”Koeajo” pihassa ennen reissua

Ennen matkaa on tärkeää varmistaa, että auto toimii ja tulee tutuksi, Ellen kertoo.  Ratkaisu oli nukkua pari yötä autossa omassa pihassa. Ellenin mukaan kotipihassa vietetyt yöt konkretisoivat autossa asumiseen liittyvät asiat.

Mikä parasta, Reino-koira ihastui autoon heti. Ellen kertoo nähneensä jopa koiransa itkemässä keittiön ikkunassa ja haikailemassa pääsyä auton kyytiin.

Vaikka Reinon aiempi kokemus matkustamisesta rajoittui Suomessa tehtyihin mökkireissuihin henkilöautolla, he uskalsivat lähteä pidemmälle ensimmäiselle matkalle. Reissu kesti kolme viikkoa, ja auto kulki Baltian maiden läpi Italian eteläosiin saakka.

– Se oli ihan fantastista, Ellen huokaa.

Reissuun kannattaa valmistautua ajoissa

Lemmikin kanssa Euroopan halki matkustaminen vaatii suunnittelua. Eläimiä koskevat säännökset ovat erilaisia maasta riippuen. Ennen reissua on huomioitava lemmikin passi, rokotukset ja lääkkeet.

Tarvittavat vakuutukset tulee selvittää etukäteen aina ennen matkaa.

– Tietenkin auto ja sen vakuutukset pitää olla kunnossa, mutta myös ihmisten ja koiraperheenjäsenen pitää olla vakuutettuina. Kaikkea yllättävää voi aina sattua, joten kannattaa varmistaa etukäteen, että varmasti tärkeät asiat on hoidettu kuntoon.

Auton hyytyminen kääntyi kohokohdaksi

Reissatessa sattuu ja tapahtuu. Yllättävät sattumukset voivat kuitenkin kääntyä onnenhetkiksi.

Ellenin seurueen matka oli edennyt Itävallan Alpeille kun auto hyytyi maalaistalon lähelle.

– Odottamaton pysähdys osoittautui reissun parhaimmaksi seikkailuksi, Ellen sanoo.

Maatalon vieraanvaraiset itävaltalaiset auttoivat seuruetta. Asuntoauto pääsi talon pihaan yön yli lepäämään ja sai sähköäkin. Tuli täysin suunnittelematon mutka matkaan, joka olisi voinut olla kauheaa, Ellen muistelee.

– Mutta ilman tätä emme olisi pysähtyneet näin upeisiin maisemiin.

Ellen muistuttaa, että kauniita paikkoja ei tarvitse etsiä aina kaukaa. Hän kertoo, että mahtavia kohteita löytyy lähimaista: Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Ellenin vinkit asuntoautolla reissaaville

  • Budjetoi aika: Älä suunnittele liian tiukkaa aikataulua vaan varaa aikaa sekä matkantekoon että paikan päällä olemiseen – näin saat eniten irti reissusta
  • Ota perustyökalut mukaan. Matkalla voi sattua kaikenlaista, joten omat perustyökalut voivat tulla tarpeeseen.
  • Lataa puhelimeen tai navigaattoriin tarvitsemasi kartat, jotta löydät reitit vaikka ei olisi nettiyhteyttä.
  • Mieti tarkkaan mitä kannattaa ottaa mukaan. Helposti tulee otettua ihan liikaa tavaraa, jota ei sitten oikeasti tarvitse. Tärkeää on ottaa mukaan ensiapuvälineet, lääkkeet ja reseptit.
  • Tarkista, että vakuutukset ovat reissua varten kunnossa.

Lue lisää