Kuvassa on nyrkkeilijä Elina Gustafsson

Elina Gustafsson: Oma laji löytyy itseään kuuntelemalla ja tahtoaan seuraamalla

Intohimo on parhaimmillaan supervoima, joka vie ihmisen muita pidemmälle, mutta siihen voi myös kompastua. Porilaissyntyisenä Elina ei halua, että hänelle kerrotaan, mitä häneltä halutaan, vaan hän haluaa itse kertoa, mitä haluaa. Katso Elinan vinkit oman jutun löytämiseen!

Muuta evästeasetuksiasi

"Menin kokeilemaan, ja sille tielle jäin"

Elina Gustafsson kertoo aina halunneensa kokea kovuutta, eikä ole koskaan vältellyt haasteita - nyrkkeilyssä nämä molemmat pääsivät toteutumaan vahvasti.

– Olen aina kerjännyt verta nenästäni isoilla kokemuksilla. Minun persoonaani ei sovi hissukseen eteneminen, vaan haluan mennä kovaa ja korkealla. Pitää olla melkein vaaran tunnetta, hän kuvailee.

Kapinallisena ja vahvana persoonana Gustafsson kuitenkin heräsi nuorena ajatukseen, että elämään olisi hyvä saada jonkinlainen punainen lanka raksaduunien ja eri urheilulajikokeiluiden sijasta. Takaraivossa hänellä jyskytti kunnianhimoinen ajatus jostain pitkäjännitteisemmästä urasta ja hän kokeili muun muassa jalkapalloa ja salitreeniä. Oma laji löytyi kuitenkin ystävän vinkistä.

–  Olin jo parikymppinen, kun ystävä kehotti menemään nyrkkeilysalille, ja kun vielä siihen päälle itse näin enneunen nyrkkeilystä, niin menin kokeilemaan ja sille tielle jäin, Gustafsson kertoo.

Gustafssonin asennetta ja energiaa kuvaa hyvin se, että jo vajaan parin kuukauden harjoittelun jälkeen hän ilmoitti valmentajalleen haluavansa olla maailman paras.

– Mä aloin jo ekan vuoden jälkeen tekemään sitä ammatillisesti, vaikka en vielä silloin saanut rahaa siitä lainkaan, päinvastoin, maksoin kaiken omasta pussista. Mutta mä tein sitä niin kuin mitä halusin sen olevan, täyspäiväistä työtä, hän kuvailee uransa alkua.

Paras tulos tulee, kun mieli on rento

Panostus kannatti; pikkuhiljaa nyrkkeily alkoi kantaa koko elämää, tuoda toimeentuloa ja tukea.

– Mä olin töissä koko ajan, nyrkkeily oli mun duuni, vaikka eipä sen kanssa rahassa uitu, hän nauraa.

 – Mutta, intohimo on kaksiteräinen miekka, sanoo Gustafsson. – Toki ihannetilanne on sellainen, että saa tehdä juuri sitä, mistä tykkää. Mutta intohimo voi helposti viedä mennessään ja johtaa sellaiseen suorittamiseen, jossa menettää sen ilon, hän jatkaa.

Gustafssonilla tekemisen ilo katosi hetkeksi, kun suorittaminen nousi kaiken muun ohitse ja näköala omaan itseen katosi.

– Se oli kamala huomata ja siinä itseasiassa meni aika kauan, että huomasi menneensä putkeen, jossa tuli vain tehtyä liikaa ja ilottomasti, hän muistelee.

Rentous ja vapautuneisuus antavat parhaimmillaan vahvan etulyöntiaseman ja myös toisin päin, oma mieli voi viedä ison osan fyysisestä suorituskyvystä.

– Parhaat tulokset tulee siitä, että sä voit tuntee olevasi vapaa, sä nautit ja hymyilet, Gustafsson sanoo.

Henkinen lataus näkyy herkästi nyrkkeilyssä, jossa vastustajasta otetaan mittaa myös psykologisella tasolla.

– Kehässä eniten pelkäsin vastustajia, jotka hymyilivät. He olivat rennoimpia, ja mitä rennompi olet, sitä valmiimpi olet reagoimaan ja toimimaan. Koska jos olet kireänä ja hermoilet, niin sä näytät vastustajalle mitä teet - olet heikompi silloin, Gustafsson neuvoo.

Itsensä tunteminen, kehonsa kuunteleminen ja oman tahdon seuraaminen ovat tärkeitä tekijöitä, jotta oma polku löytyy ja jotta se on mahdollisimman pitkä ja kestävä.

– Mene ja kokeile, askel kerrallaan, mikä saa sinut pikkulapsen tavoin hyppimään innosta. Tai ainakin tykkäämään siitä, mitä teet Gustafsson kehottaa.

Elina Gustafssonin vinkit oman innostuksen löytämiseen:

  1. Yksinkertaisuudessaan: pyri tekemään enemmän asioita, jotka saavat sinut hymyilemään ja hyppimään riemusta!
  2. Mieti mikä sinun supervoimasi on tai haluaisit olevan: miten voit vahvistaa sitä?
  3. Ja vanha klisee on totisinta totta: kokeile rohkeasti uusia asioita, vain siten voit yllättyä omista taidoistasi!

Lue lisää