Ellu G: Kipinä valokuvaukseen syntyi pienessä hetkessä

Elina Gustafsson innostui valokuvaamisesta, kun suorittamisesta irtipäästäminen avasi silmät maailman kauneudelle. Kuvien ottamisesta tuli Ellulle lopulta läsnäoloharjoitus, jota lähes jokainen voi harjoitella matalalla kynnyksellä. Katso Ellu G:n vinkit kuvaukseen!

Vasta pysähtyminen auttoi näkemään maailman kauneuden

– Olin ajamassa Tuusulasta Tampereelle hieman mietteissäni - kiinnitin huomioni pilviin taivaalla ja yhtäkkiä heräsi ajatus, että kylläpä tämä maailman on kaunis, Elina Gustafsson kertoo oman valokuvauskipinänsä alkuhetkistä.

Hetki sijoittuu Ellun elämässä kauteen, jolloin hän oli ikään kuin ajamassa alas suorittajapersoonaansa, joka keskittyi tiiviisti yhteen tavoitteeseen ja asiaan, estäen häntä näkemästä ympäröivää maailmaa.

– Aloin nähdä kauneutta ympärilläni ja ottaa siitä kuvia puhelimella, hän kertoo. 

Kuvien ottamisesta tuli Ellulle lopulta läsnäoloharjoitus, joka auttoi kehittämään tapaa nähdä maailma ja tapahtumat.

– Kun pystyin näkemään kauneutta ympärilläni, tiesin olevani läsnä siinä hetkessä. Ja on ollut tosi ihanaa, kun on saanut hienoa palautetta esimerkiksi Instagram-seuraajilta, hän sanoo.

Kuvateemoissa näkyy läsnäolo

Ellun kuvateemat ovat maanläheisiä ja niissä myös näkyy ihmisen käden jälkeä. Hänen Instagram-tilillään on paljon taivasta, luontoa, arkkitehtuuria ja rakenteita.

– Tykkään ottaa kuvia esimerkiksi siitä, minkä päällä me ihmiset täällä kuljemme, ja otan ne kuvat tosi alakulmasta, hän kuvailee kuvaustyyliänsä.

– Kuitenkin minun lempiaiheeni kuvauksessa ovat edelleen pilvet, joita kuvaan paljon. Mutta jatkeeksi minulle on kehittynyt erilaisia kuvauspersoonia, kuten katukuvaaja Huigee ja luontokuvaaja Orvokki, joiden kautta syntyy erilaisia kuvateoksia, Ellu kuvailee kuvaajaprofiiliaan.

Valokuvauksen opettelu on mahdollista itsenäisesti

Kuvaus on taidelaji, jossa ratkaisevaa on oma tekemisen tahto ja hetkeen tarttuminen. Teknologia auttaa, mutta sen ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista. Paras kamera on se, joka on oikealla hetkellä kuvaajan kädessä.

– Minulle on tärkeää, että voin ottaa kuvan heti, kun näen kuvaamisen arvoisen tilanteen. Kännykkä on aina mukana ja niissä on jo hyvät kamera, joten kuvaan pääasiassa kännykällä. Sitä toisinaan ihmetellään, Ellu kertoo.

Itseoppimisella on valokuvauksessa pitkät perinteet ja toistaiseksi myös Ellu on pärjännyt hyvin omillaan valokuvauksen kanssa.

– Itse en koe, että minun tarvitsisi opiskella valokuvausta sen enempää kuin itse kuvaamalla. Olen tottunut tekemään asiat omalla tavallani ja valokuvaus on yksi, jossa tämä saa toteutua vapaasti, Ellu sanoo.  

Jokainen saatu palaute on oppia omaan kuvaukseen, joten kuvia kannattaa julkaista ja esitellä ihmisille.

– Paras ystäväni on kuvaaja ja saan häneltä hyviä vinkkejä siihen, miten voin edelleen parantaa kuvaamistani. Ja koska valokuvat viimeistellään jälkikäsittelyssä, niin myös siihen olen saanut vinkkejä, hän jatkaa.

Kuvaaminen on heittäytymistä ja itsensä peliin laittamista

Oman luovuuden näyttäminen on myös emotionaalista heittäytymistä, jossa tulee paljastaneeksi itsestään jotain. Ellulle tämä puoli on ollut yksi isoista kehittymisen paikoista.

– Herkkyyden näyttäminen on ollut minulle vaikeaa, mutta valokuvaus on opettanut minulle juuri herkkyyden näyttämistä, ja nykyään haluankin, että kuvissa näkyy tunnetta ja persoonaani, Ellu sanoo lopuksi.

 

Vinkit kännykkäkuvaukseen:

  1. Valitse itsellesi sopiva kuvaustekniikka ja perehdy siihen mahdollisimman hyvin, jotta tiedät, mihin se pystyy. Tutustu tekniikkaan kuvaamalla.
  2. Kokeile rohkeasti ja ota samasta tilanteesta useampia, hieman toisistaan eroavia kuvia. Näin voit valita parhaat kuvat jälkikäteen.
  3. Pyydä ja kuuntele palautetta kuvistasi! Voit saada niin teknisiä kuin sisällöllisiä ideoita.

Lue lisää