Kuvassa Jani Toivola

Kirjoittamalla kirjeen pysähtyy rakastamansa ihmisen äärelle – vastaanottaja ei takuulla pety

Rakkauskirjettä ei tarvitse aina kirjoittaa ihastukselle tai kumppanille. Kirjoitetun viestin saaja tietää, että sen antaja on pysähtynyt miettimään juuri kyseistä ihmistä. Jani Toivola kannustaa aloittamaan kirjoittamisen vaikka muistilapusta.

Jani Toivola on romantikko, mikä näkyy arjessakin mahtipontisuutena, suurina tunteina ja eleinä. Romantiikka merkitsee Janille perinteisen romanttisen rakkauden lisäksi myös rakkauden läsnäoloa kaikissa ihmissuhteissa. Hänelle se on uskallusta osoittaa kiitollisuutta rakkaiden ihmisten olemassaolosta.

Kirje voi olla tapa näyttää itsestään toisenlainen puoli tai ravistella arkea.

– Kirjoitan rakkauskirjeitä myös ystävilleni ja tyttärelleni.

Rakkaudesta puhuminen ei ole aina ollut Janille sisäsyntyistä eikä ilmiselvää. Lapsena se tuntui pelottavalta ja suurelta, eikä kotonakaan puhuttu. Teini-ikäisenä Jani teki tietoisen päätöksen, että haluaa tulla ihmiseksi, joka voi sanoa rakastavansa. Tunteet näyttämällä saa myös takaisin, jolloin tulee rakastettu ja turvallinen olo. Vaikeneminen toimii vastaavalla tavalla, Jani kertoo.

– Kun ei sano ääneen, myös itseni ympärillä on hiljaista. Tällöin tulee turvattomampi olo ja on epäselvää, olenko rakastettu ja kelpaanko?

Pienikin sanamäärä voi riittää

Kirje voi olla myös lyhyt viesti tai huomionosoitus. Pienelläkin määrällä sanoja voi saada paljon aikaan. Jani muistaa, kun oli ihastunut ala-asteella ja kirjoitti yksinkertaisen viestin ruutuvihkosta revityn paperin kulmaan:

“Moi, mitä kuuluu? Mä tykkään susta. Alat sä oleen mun kaa?”

Viime syksynä Jani ihastui. Hän ryhtyi tuumasta toimeen, otti kynän ja paperin käteensä ja kirjoitti vanhanaikaisen kirjeen ja sujautti kirjeen salaa ihastuksensa taskuun.

Tunteiden ilmaiseminen kirjoittamisen kautta onkin Janille luontaista. Toiselle ihmiselle kirjeen kirjoittaminen on tapa osoittaa huomiota erityisellä tavalla. Kirje osoittaa, että olen pysähtynyt ihmisen äärelle ja nähnyt vaivan, Jani sanoo. Se on arvokasta, kaunista ja lisäksi kirje säilyy – parhaimmillaan vuosikymmeniä tai –satoja.

Kirjeitä voi kirjoittaa kenelle tahansa läheiselle. Kun Janin isoäiti nukkui pois, Jani alkoi pelästyneenä miettimään, oliko hän sanonut isoäidille rakastavansa tätä. Mummilta löytynyt säästetty kirjepino selvitti asian. Pinosta löytyi kaikki Janin mummille vuosien varrella kirjoittamat kirjeet ja postikortit. Lähes jokaisesta kirjeestä Jani luki kirjoittamiaan osoituksia rakkaudesta ja kiitollisuudesta isoäitiä kohtaan.

Janista oli ihanaa, että kirjoitettuna sanat tallentuivat ja jäivät elämään.

Kirjeissä ei ole yleisiä sanoja tai sääntöjä – kirjoita sydämestä

Kirjeiden kirjoittamiseen ei ole olemassa yleisiä sanoja, Jani muistuttaa. Kirjeen saajalle arvo on juuri siinä, mitä sinulla on sydämelläsi ja päätät kirjoittaa. Niistä kirjeen saaja tunnistaa sinut, Jani muistuttaa ja rohkaisee kaikkia kirjoittamaan kirjeitä.

Jani kannustaa jokaista kokeilemaan kirjeen kirjoittamista. Hän korostaa, että maailmassa ei ole koskaan liikaa rakkauden sanoja.

Janin vinkit rakkauskirjeen kirjoittamiseen:

  • Ole rehellinen ja kirjoita omalla äänelläsi. Älä yritä ajatella millainen kirjeen tulisi olla. Osaat kyllä.
  • Kerro kirjeessä omista tunteistasi ja miksi valitsemasi henkilö on sinulle tärkeä. Voit käyttää esimerkiksi tällaisia apukysymyksiä: Mikä on ollut vastaanottajan vaikutus elämääsi? Millaiseksi tunnet olosi hänen seurassaan? Mitä olet oppinut häneltä? Mitä hyvää toivoisit hänelle? Mistä haluat kiittää?
  • Toimita kirje välittömästi perille, jotta et ehdi perua sanojasi. Joko suoraan hänelle tai sitten postitse.
  • Seiso sanojesi takana. Rohkeutta on uskallus näyttää itsensä ja omat tunteensa. Jokainen meistä haluaa saada osakseen rakkautta ja kiitoksia. Niiden osoittamista ei tule koskaan peitellä.
Kuvassa Jani Toivola

Aina se, joka saa kirjeen, on takuuvarmasti kiitollinen ja se saattaa olla hänen päivänsä pelastus ja kirkastus.

Jani Toivola

Voit aloittaa pienistä rakkausviesteistä, tässä Janin esimerkit:

  1. Kirje mummille:
    “Moi mummi. Kiitos että olit mun elämässä 45 vuotta. Loit mulle aina tilan, jossa olin turvassa ja rakastettu. Kiitos.”
  2. Kirje tyttärelle:
    “Moi rakas! Ihanaa, että saan olla sun isä. Oot rohkea, herkkä, viisas ja huomaavainen. Rakastan sua.”
  3. Kirje parhaalle pitkäaikaiselle ystävälle:
    “Kiitos ystävyydestä ja yhteisestä huumorista. Ilman sua en olisi se ihminen kuka olen tänään. Oot rakas. Kiitos.”

Lue lisää