Kuvassa hiihtäjä Krista Pärmäkoski ja hänen koiransa.

Krista Pärmäkoski: Koirani ei määritä minua tulosteni perusteella

Krista Pärmäkoskelle koira on lenkkikaveri silloin, kun lenkille lähdetään rentoutumaan harjoittelun sijasta. Huippu-urheilijalle koira tuo tasapainoa arkeen, sillä koiraa ei tulokset ja menestykset hetkauta. Katso vinkit koiran hankintaa harkitsevalle!

Koirarodun valintaan vaikuttaa monta asiaa

– Carla on minun paras ystävä. Se on lempeä ja hyväsydäminen, ja koska kaikissa koirissa on myös omistajansa piirteitä, niin vähän jääräpäisyyttäkin siinä on, kertoo Pärmäkoski nauraen.

Tollerit eli Novascotian noutajat ovat pienin noutajarotu, ja ne ovat erinomaisia koti- ja harrastekoiria, rauhallisia ja lempeitä, mutta myös hyvin aktiivisia. Kristan omaan koiravalintaan vaikutti myös se, että Tolleri oli taustatietojen perusteella hieman vähemmän allergisoiva koirarotu.

– Pohdin pitkään koiran hankintaa ja siinä piti huomioida myös puolison lievä allergisuus, joten sitä kautta sitten päädyin tolleriin, hän kertoo.

– Puolisolla oli ylipäätänsä vähemmän kokemusta koirista, joten alkututustuminen aiheeseen oli tärkeää, mutta myös kivaa.

Hyvinvointi lähtee huolenpidosta

Koiran ylläpito on luonnollisesti täysipäiväisesti aktiivisuutta vaativaa hommaa. Koiran hyvinvointi on kiinni ulkoilun määrästä, ravinnosta ja aktiviteeteista.

– Lapsuuden kodissa oli myös koira, joten jonkin verran tuntumaa koiran hoitoon tuli jo sieltä, mutta eihän sitä lapsena varsinaisesti joudu osallistumaan ja miettimään ihan kaikkia puolia siinä, Krista kertoo.

Jotta koiran omistamisessa pääsee hyvin liikkeelle, kannattaa taustatiedot niin rodusta kuin koiran yleisistä elinolosuhteista ja niiden vaatimuksista selvittää etukäteen.

– Netistä löytyi hyvin tietoa ja esimerkiksi koiran vakuuttaminen oli itselle kokonaan uusi juttu, Pärmäkoski sanoo.

Vakuutus tuli tarpeeseen, kun Carlalle tapahtui ikävä onnettomuus keppileikissä nuorempana.

– Carlan kieli halkesi ja se piti hoitaa eläinlääkärillä. Tapahtuma osoitti muun muassa vakuutuksen tärkeyden koiran omistamisessa, hän muistelee.

Koirien kanssa voi harrastaa, mutta ei ole pakko

Monille koirat ovat harrastuskumppaneita ja erilaisia ohjattuja toimia löytyy tottelevaisuuskoulutuksesta erilaisiin luontoon liittyviin harrastuksiin. Tollerit sopivat hyvin esimerkiksi agilityn ja mejän eli metsäjäljestämisen harrastamiseen.  Mutta koira on ennen kaikkea perheenjäsen ja se voi olla myös vain seuraksi.

– Minulle koira on lenkkikaveri ja kotikoira. Koulutukseen tietenkin panostimme jo pentuna, mutta muutoin yhdessä tekemisemme on vapaamuotoista, Pärmäkoski kertoo.

Toki koiranomistaminen tuo vaatimuksia myös muun elämän järjestämiseen, niin myös Pärmäkoskella.

– Koira vaatii tilaa reissuilla, joten farmariauto tuli sen myötä ajankohtaisemmaksi. Ja voihan sitä sanoa, että koira oli vaikuttimena myös omakotitalon rakentamispäätökseen, koska oma piha on koiralle eduksi, hän pohtii koiran vaikutuksia valintoihinsa.

Koira on kumppani ja ystävä ehdoitta

Koira on, joka ei välitä onko omistajan päivä onnistunut. Koiran uskollisuus on ehdotonta ja hellyttävää, ja se palkitsee moninkertaisesti huolenpidon vaivannäön.

– Parasta Carlassa on se, että se ei määritä minua tulosten perusteella, vaan on aina iloinen ja onnellinen meidän tavatessa. Se tuo tasapainoa arkeen, jossa suoritukset saattavat olla kovinkin määritteleviä tekijöitä, Pärmäkoski kertoo lopuksi.

Vinkit koiran hankintaa harkitsevalle

  • Harkitse perusteellisesti koiran hankintaa ja huomioi myös siihen liittyvä ajallinen ja rahallinen panostus – koko koiran elämän ajan. Koira on elinikäinen ystävä, joka vaatii huolenpitoa koko elinkaarensa ajan.
  • Tutki eri rotuja ja mieti mikä sopii parhaiten juuri omiin lähtökohtiisi; koiran ulkonäön ei pitäisi olla pääasiallinen vaikutin, vaan sen rodunomaiset piirteet, kuten aktiivisuus ja yleiset luonteenpiirteet.
  • Harkitse vakuutuksen ottamista koiralle – se voi säästää sinut monilta yllättäviltä kustannuksilta, sillä viuhuhäntien kanssa sattuu ja tapahtuu!

Lue lisää