Hopeatoffeejuustokakku on huippu-urheilijan keittiöbravuuri
Krista Pärmäkosken uudessa kodissa jopa keittiötä suunniteltiin nimenomaan leipomisharrastus mielessä. Huippu-urheilijan tarkka ruokavalio ja leipominen ovat toisinaan hienoisesti ristiriidassa keskenään, mutta Krista on ratkaissut asian. Mitä hänen kakuistaan kysellään kylilläkin? Katso videolta!
Hopeatoffeejuustokakku on huippu-urheilijan keittiöbravuuri
Krista Pärmäkosken uudessa kodissa jopa keittiötä suunniteltiin nimenomaan leipomisharrastus mielessä. Huippu-urheilijan tarkka ruokavalio ja leipominen ovat toisinaan hienoisesti ristiriidassa keskenään, mutta Krista on ratkaissut asian. Mitä hänen kakuistaan kysellään kylilläkin? Katso videolta!
Hopeatoffeejuustokakku hurmaa myös muut
– Hopeatoffeejuustokakkua osataan jo pyytää, koska siihen ovat monet ihastuneet ja se on yksi omistakin suosikeistani, kertoo Pärmäkoski.
Hopeatoffee oli jonkin aikaa poissa markkinoilta, mutta kun se palasi, niin suurena salmiakkiherkun fanina, Pärmäkoski tarttui tilaisuuteen tehdä siitä oman tyylistä herkkua.
– En ole niinkään täytekakkuihminen. Juustokakut kiinnostavat minua eniten ja aloitin niiden tekemisen noin kymmenen vuotta sitten, kun ne olivat vielä aika uusi juttu, hän kertoo.
– Ne ovat sopivan haastavia tehdä, edellyttävät vähän pitkäjännitteisyyttä, ja tietenkin tykkään myös niiden mausta, Krista sanoo.
Leipominen on ennen kaikkea irtaantumista
Pärmäkosken innostus leipomiseen syntyi jo lapsuudenkodissa.
– Olen ollut pienestä asti innokas leipomaan. Ensin katsottiin äidin keittokirjasta ainesosien listaa, sitten kaappiin, että mitä aineksia löytyi ja lopulta leivoimme jotain, Pärmäkoski kuvailee keittiöinnostuksensa alkuvaiheita.
– Silloin tällöin äiti pyysi, että tekisimmekö jotain suolaisiakin leivonnaisia, mutta tietenkin lapsina me olimme hieman persoja makealle, hän nauraa.
Nykyään leipomisella on Pärmäkoskelle muitakin tarkoituksia kuin makeannälkä. Huippu-urheilijan arki on kovaa keskittymistä suorituksiin ja tavoitteisiin, mutta leipomisella niistä pääsee hetkeksi irtautumaan.
– Leipoessa kaikki muu unohtuu. Se on minulle rauhoittumisen paikka ja hyvänmielen lähde, hän kuvailee.
Hyvä tulee rohkeasti kokeilemalla
Kokemuksen karttuessa on myös reseptien käyttö hieman muuttunut. Uusia reseptejä Pärmäkoski kertoo seuraavansa varsin tarkasti, mutta tutuissa hän soveltaa paljonkin.
– Kokeilen joskus rohkeastikin ja toki epäonnistumisia tulee, mutta mitä sitten. Sitten vaan tehdään uudestaan ja opitaan, hän pohtii.
Pärmäkoski kuitenkin muistuttaa, että reseptien soveltamistaidon lisäksi voi leipomisessa kehittyä myös esteettisesti.
– Vaikka olenkin vielä aika amatööri esteettisessä mielessä, niin tykkään siitä, että kakut ovat myös kauniita katsoa. Hyvännäköinen kakku on houkutteleva ja tuo veden kielelle vielä paremmin, hän sanoo.
Urheilijan periksiantamattomuus näkyy myös keittiössä
Kuten varmasti monella muullakin keittiöharrastajalla, taidot lisäävät suoritusvarmuutta ja itseluottamusta. Ja kun mukaan lisätään vielä huippu-urheilijan peräänantamattomuus, niin syntyy hauskoja tarinoita.
– Halusin aikoinaan meidän hääkakuksemme juusto-tiramisukakun, mutta ruoat ja leivonnaiset juhliin toimittavasta yrityksestä sanottiin, ettei sellainen onnistu. Siitä sisuunnuin sen verran, että kokeilin sitä itse kotona, onnistuin ja pääsin sanomaan yritykselle, että jos minäkin onnistun, niin varmasti ammattilaisetkin sitten onnistuu. Ja saimme hääkakuksi juusto-tiramisukakun, Pärmäkoski virnistää.
Keittiöharrastus näkyy myös Pärmäkosken uudessa kodissa, joka rakentui Kuortaneelle viime vuonna.
– Pääsin suunnittelemaan juuri itselleni sopivan keittiön ja se näkyy esimerkiksi keittiön saarekkeessa, josta tehtiin kaksitasoinen. Halusin juuri pituudelleni sopivan työtason, joten sellainen tehtiin ja leipomisen lisäksi se palvelee kivasti myös esillepanossa ja tarjoilussa, Pärmäkoski kertoo.