Kuvassa hiihtäjä Krista Pärmäkoski istuu valokuvausstudiossa.

Hopeatoffeejuustokakku on huippu-urheilijan keittiöbravuuri

Krista Pärmäkosken uudessa kodissa jopa keittiötä suunniteltiin nimenomaan leipomisharrastus mielessä. Huippu-urheilijan tarkka ruokavalio ja leipominen ovat toisinaan hienoisesti ristiriidassa keskenään, mutta Krista on ratkaissut asian. Mitä hänen kakuistaan kysellään kylilläkin? Katso videolta!

Muuta evästeasetuksiasi

Hopeatoffeejuustokakku hurmaa myös muut

– Hopeatoffeejuustokakkua osataan jo pyytää, koska siihen ovat monet ihastuneet ja se on yksi omistakin suosikeistani, kertoo Pärmäkoski. 

Hopeatoffee oli jonkin aikaa poissa markkinoilta, mutta kun se palasi, niin suurena salmiakkiherkun fanina, Pärmäkoski tarttui tilaisuuteen tehdä siitä oman tyylistä herkkua.  

– En ole niinkään täytekakkuihminen. Juustokakut kiinnostavat minua eniten ja aloitin niiden tekemisen noin kymmenen vuotta sitten, kun ne olivat vielä aika uusi juttu, hän kertoo.  

– Ne ovat sopivan haastavia tehdä, edellyttävät vähän pitkäjännitteisyyttä, ja tietenkin tykkään myös niiden mausta, Krista sanoo.  

Leipominen on ennen kaikkea irtaantumista

Pärmäkosken innostus leipomiseen syntyi jo lapsuudenkodissa.  

– Olen ollut pienestä asti innokas leipomaan. Ensin katsottiin äidin keittokirjasta ainesosien listaa, sitten kaappiin, että mitä aineksia löytyi ja lopulta leivoimme jotain, Pärmäkoski kuvailee keittiöinnostuksensa alkuvaiheita.  

– Silloin tällöin äiti pyysi, että tekisimmekö jotain suolaisiakin leivonnaisia, mutta tietenkin lapsina me olimme hieman persoja makealle, hän nauraa.  

Nykyään leipomisella on Pärmäkoskelle muitakin tarkoituksia kuin makeannälkä. Huippu-urheilijan arki on kovaa keskittymistä suorituksiin ja tavoitteisiin, mutta leipomisella niistä pääsee hetkeksi irtautumaan. 

– Leipoessa kaikki muu unohtuu. Se on minulle rauhoittumisen paikka ja hyvänmielen lähde, hän kuvailee. 

Hyvä tulee rohkeasti kokeilemalla

Kokemuksen karttuessa on myös reseptien käyttö hieman muuttunut. Uusia reseptejä Pärmäkoski kertoo seuraavansa varsin tarkasti, mutta tutuissa hän soveltaa paljonkin.  

– Kokeilen joskus rohkeastikin ja toki epäonnistumisia tulee, mutta mitä sitten. Sitten vaan tehdään uudestaan ja opitaan, hän pohtii.  

Pärmäkoski kuitenkin muistuttaa, että reseptien soveltamistaidon lisäksi voi leipomisessa kehittyä myös esteettisesti.  

– Vaikka olenkin vielä aika amatööri esteettisessä mielessä, niin tykkään siitä, että kakut ovat myös kauniita katsoa. Hyvännäköinen kakku on houkutteleva ja tuo veden kielelle vielä paremmin, hän sanoo.  

Urheilijan periksiantamattomuus näkyy myös keittiössä

Kuten varmasti monella muullakin keittiöharrastajalla, taidot lisäävät suoritusvarmuutta ja itseluottamusta. Ja kun mukaan lisätään vielä huippu-urheilijan peräänantamattomuus, niin syntyy hauskoja tarinoita.  

– Halusin aikoinaan meidän hääkakuksemme juusto-tiramisukakun, mutta ruoat ja leivonnaiset juhliin toimittavasta yrityksestä sanottiin, ettei sellainen onnistu. Siitä sisuunnuin sen verran, että kokeilin sitä itse kotona, onnistuin ja pääsin sanomaan yritykselle, että jos minäkin onnistun, niin varmasti ammattilaisetkin sitten onnistuu. Ja saimme hääkakuksi juusto-tiramisukakun, Pärmäkoski virnistää.  

Keittiöharrastus näkyy myös Pärmäkosken uudessa kodissa, joka rakentui Kuortaneelle viime vuonna.  

– Pääsin suunnittelemaan juuri itselleni sopivan keittiön ja se näkyy esimerkiksi keittiön saarekkeessa, josta tehtiin kaksitasoinen. Halusin juuri pituudelleni sopivan työtason, joten sellainen tehtiin ja leipomisen lisäksi se palvelee kivasti myös esillepanossa ja tarjoilussa, Pärmäkoski kertoo.   

Hopeatoffee-kastike :

1ps Hopeatoffeeta

2dl kermaa

Lisää kerma kattilaan. Sulata Hopeatoffeet kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada kastike jäähtymään astiaan, jossa vatkaat kerman. Kastikeen pitää olla täysin jäähtynyt, ennen kuin sitä voi jatkotyöstää täyte vaiheessa. Voit valmistaa Hopeatoffee-kastikkeen edellisenä päivänä.

Pohja:

200 g mahdollisimman tummia täytekeksejä (esim. Oreo)

50g voita

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele keksimurska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Nosta pohja jääkaappiin odottamaan.

Täyte:

2dl Hopeatoffee-kastiketta

2dl kuohukermaa

200-250g maustamaton tuorejuustoa / mascarponea

3 liivatetta

2-3rkl kiehuvaa vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 10minuutiksi.

Lisää kuohukerma Hopeatoffee-kastikkeeseen. Vatkaa löysäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto / mascarpone ja lisää vaahtoon. Sekoita hyvin. Tärkeää, että kermaa ei vatkaa liikaa, koska vatkaantuu lisää tuorejuustoa /mascarponea lisätessä.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kiehuvaan veteen. (esim. laita liivatteet juomalasiin ja kaada päälle kiehuvaa vettä ja sekoita lusikalla, että liivatteet sulaa). Kaada liivatteet ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan vatkaten pienellä teholla.

Kaada täyte keksimurskan päälle irtopohjavuokaan ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli. Maku paranee mitä kauemmin antaa kakun hyytyä.

Lue lisää