Kuvassa on Krista Pärmäkoski.

Omakotirakentamisessa voi vastuun ja vapauden suhdetta säätää

Huippu-urheilijan arkeen talonrakentamisen sovittaminen on haasteellista, mutta Krista Pärmäkoskelle oman talon rakentaminen oli antoisa projekti ja unelmien täyttymys. Yhteistyö eri ihmisten kanssa oli tärkeä tekijä onnistumisessa. Katso Kristan vinkit talonrakennusprojektiin!

Muuta evästeasetuksiasi

Remontointi vai uuden rakentaminen? 

Uusi talo nousi vanhalle tontille, josta sai väistyä Pärmäkosken aiempi, hienoisesti ongelmalliseksi osoittautunut talo. Valinta remontoinnin ja uuden rakentamisen välillä oli lopulta helppo, kun asumisen aikajänteeksi määriteltiin koko loppuikä. Uuden rakentaminen oli aavistuksen kalliimpaa, mutta mukana tuli varmuus lopputuloksesta.

– Omakotitaloasumisessa parasta on vapaus päättää omasta tilasta, ja se, että ylipäätänsä on sitä omaa tilaa, Pärmäkoski kuvailee omaa suhtautumistaan kodin valintaan.

Hänen lapsuudenkotinsa oli omakotitalo, mutta aikuisikään on mahtunut myös kerrostaloasumista vuokralla.

– Minulle on aina kuitenkin ollut selvää, että haluan kodikseni omakotitalon ja siksi muita vaihtoehtoja ei ole tullut muutoin mietittyä kuin joskus olosuhteiden pakosta, hän kertoo.

Rakentaessa on hyvä huomioida tulevaisuuden elämäntilanteet

Kun Pärmäkoski puolisonsa kanssa kävi läpi kotivaihtoehtoja, oli selvää, että projektissa rakennetaan pitkäikäistä ja monipuolista kotia, josta löytyy kuhunkin elämäntilanteeseen sopivat tilat.

– Huomioimme jopa sen, että naapurissa, parinsadan metrin päässä on vanhusten palvelutalo. Pohdimme elämän eri vaiheita ja sisällytimme taloon sen mukaisia ratkaisuita, kertoo Pärmäkoski.

Ja koska rakentamisvaiheessa on mahdollista vaikuttaa moneen asumisolosuhteisiin, syntyi kotiin useampia täsmäratkaisuja juuri omiin tarpeisiin.

– Keittiön saarekkeesta halusin kaksitasoisen, jotta toinen taso olisi suunniteltu juuri minun pituudelleni ja leipomista ajatellen. Samalla siitä tuli erinomainen tarjoilutaso, hän kertoo.

– Lisäksi tarvitsin treenihuoneen ja halusin oven makuuhuoneesta terassille. Aamuaurinko makuuhuoneeseen oli yksi tärkeä suunnittelukriteeri, hän lisää.

Pitkää projektia on syytä juhlistaa lopuksi

Taloprojekti on aina monen ihmisen ponnistus ja hyvien yhteyksien ja yhteistyökuvioiden luominen säästää aikaa ja vaivaa. Pärmäkosken kilpailukausi ja sen mukaan matkustaminen asettivat omat rajoituksensa taloprojektiin osallistumiselle käytännössä, mutta lähipiirin vastuunotto mahdollisti kauden läpiviennin.

– Minulla manageri ja puoliso hoitivat asioita niin hyvin, että pystyin itse keskittymään urheiluun täysipainoisesti, vaikka iso projekti olikin meneillään, Pärmäkoski kertoo.

– Meillä oli todella hyvät ihmiset ympärillä taloprojektia vetämässä, joten säästyimme isommilta, varsinkin ikävimmiltä yllätyksiltä hyvin, hän jatkaa.

– Itselle vaikeimmat asiat olivatkin oikeastaan parit laattojen värit ja aamiaiskaapin ovien malli, Krista nauraa.

Taloprojekti on aina muistorikasta aikaa ja Pärmäkoskella mieleen on jäänyt muutamia merkkihetkiä.

– Se hetki, kun vanha talo oli purettu ja ensimmäisen kerran menin pihaan, jäi mieleeni. Ja mukana ollut koirakin oli hieman hämillään silloin, hän kuvailee projektin alkuaikaa.

Luonnollisesti talon valmistuminen on iso hetki rakennuttajan elämässä ja suomalaiseen tyyliin Pärmäkoski oli puolisonsa kanssa sopinut juhlistavansa sitä saunomalla.

– Kisamatka kuitenkin venähti ja kotiinpaluu meni pikkutunneille, mutta koska olimme sopineet, että sauna lämpiää kotiin palatessa, niin puoliso oli pitänyt pihasaunan lämpimänä koko yön ja pääsin heti kotiin tullessa saunaan, Pärmäkoski muistelee.

Kristan vinkit talonrakennusprojektiin

  1. Taloa ja huoneiden sijoittelua suunnitellessa ota huomioon tontin asettamat rajoitteet sekä auringonsuunta.
  2. Tee lista itselle tärkeistä toiveista ja punnitse mitkä niistä ovat tarpeellisia myös esimerkiksi 10 vuoden päästä.
  3. Käy suunnitelmiasi ja toiveistasi läpi rakentamisen sekä sisustamisen ammattilaisen kanssa, jotta löydätte yhdessä parhaat ja toimivimmat ratkaisut.

Lue lisää