Mukana kulkeva koti mahdollistaa seikkailun missä vain ja milloin vain

Äiti kutsuu Lotta Hintsaa vaeltajaksi. Itse hän pohtii olevansa retkeilijä, seikkailija, tutkimusmatkailija tai jotain niiden väliltä. Lotta viihtyy reissuissa, joissa olosuhteet voivat olla välillä ankariakin. Karavaanarielämän keskiössä on kuitenkin vapaus. Katso videolta, mitä hänen mielestään kannattaa ottaa huomioon ennen karavaanariksi ryhtymistä!

Muuta evästeasetuksiasi

Asuntoautoilu mahdollistaa vapauden

– Olin juuri pahimmassa teini-iässä, kun reissasimme perheen kanssa asuntoautolla ympäri Suomea, ja kumma kyllä, ne ovat yksiä parhaimpia muistoja niiltä ajoilta, kertoo Lotta Hintsa.

Hintsa on moniosaaja, jolla on takanaan hengästyttävä määrä saavutuksia ja seikkailuita, ollakseen vain vähän yli kolmekymppinen. Kauppatieteiden opiskelua, Miss Suomi -titteli, kansikuva Sports Illustrated -lehdessä sekä pitkä lista valloitettuja vuoria ja erämaita. Yksi pitkäikäisimmistä kiinnostuksen kohteista on kuitenkin karavaanarielämä, mutta ei toki ihan tavanomainen sellainen.

– Matkailuvaunun tai -auton kanssa matkustaminen on vaan niin leppoisaa. Mukana on aina oma base camp, josta käsin voi tehdä sitten vaelluksia tai muita retkiä lähialueen maisemiin, Hintsa kuvailee oman karavaanarielämän parhaita puolia.

Matkailuauto vai asuntovaunu?

Hintsalla on kokemusta niin matkailuautoista kuin asuntovaunuistakin. Tällä hetkellä hän reissaa pääosin Yhdysvalloissa, jossa hän luottaa kevyeen, mutta kustomoituun vaunuun.

– Tarvitsimme ennen kaikkea säilytystilaa sekä kulkukykyä niin, että reissu voi suuntautua myös tavanomaisen tiestön ulkopuolelle, hän kertoo.

Vaunu on tuunattu juuri Lotan tarpeisiin sopivaksi.

– Mikro heitettiin menemään ja varastotilaa lisättiin, jotta mukaan saadaan mahtumaan kaikki kiipeilykamat, pyörät ja vaatteet, joita retkillä tarvitaan. Toki siinä tarvittiin vähän taikatemppujakin, että kaikki saatiin mahtumaan, hän virnistää.

Vaunusta löytyy kuitenkin kaikki tarvittavat mukavuudet, kuten wc, suihku ja pieni keittiö, joten oleellisista asioista ei ole tarvinnut tinkiä.

Erityisvaatimuksia vaunulle tulee juuri matkakohteista, joihin Lotta kiipeilyparinsa kanssa suuntaa.

Vaunun keveys on tärkeää, koska liikumme usein off road –reiteillä ja viemme vaunun milloin minkäkin vuoren juurelle.

Vaunu ja erillinen vetoauto mahdollistavat monipuolisemman liikkumisen kuin matkailuauto. Vaunun voi jättää seisomaan majapaikkaan, ja vetoautolla voi suunnata sitten edemmäksi, muihin kohteisiin.

Oikean vaunun tai matkailuauton valintaan Hintsalla on selkeitä ajatuksia.

–  Valintaa varten täytyy muun muassa hahmottaa, mihin matka suuntautuu, millaisia teitä tulet mieluiten ajamaan ja kuinka monta ihmistä pitää mahtua kyytiin. Jos on suuntaamassa rankemmille reiteille, pienemmille teille, ehkä jopa maastoon, niin se kannattaa huomioida mallivalinnassa, hän neuvoo.

– Toinen merkittävä seikka on auton tai yhdistelmän kokoluokka, erityisesti paino, joka voi asettaa vaatimuksia kuljettajan ajo-oikeudelle, hän muistuttaa.

Vakuutusturva on paljon kilometrejä ajavalle karavaanarille tärkeä varautumistekijä. Pohjola Vakuutuksen Korjaamomestari -palvelu tarjoaa  enemmän kuin pelkän vakuutuksen. Se on henkilökohtainen huolenpitopalvelu, joka hoitaa puolestasi niin vahinkojen ilmoittamisen kuin korjauksenkin.

Lotta Hintsan vinkit karavaaniseikkailijoille

  1. Vaunua tai matkailuautoa harkitessa, mieti mihin matka suuntautuu, millaisia teitä tulet ajamaan ja kuinka monta ihmistä tulee kyytiin.
  2. Huomioi, että ajoneuvon kokoluokka ja paino asettavat vaatimuksia kuljettajan ajo-oikeudelle.
  3. Matkaa suunnitellessa mieti mitä haluat nähdä ja onko paikan päällä parkkia tai leirintäaluetta, eli mihin saat pystytettyä leirin.
  4. Jos tarvitset apua, kysy rohkeasti kaverikaravaanareilta!

Lue lisää