" "

Vuorten keskellä seikkailija kokee oman pienuutensa

Keskittyminen ja läsnäoleminen on seikkailijan selviytymiselle usein jopa elintärkeää. Luonto kauneudestaan huolimatta on armoton huolimatonta kulkijaa kohtaan ja varomattomuus voi johtaa onnettomuuksiin. Lotta Hintsa on kokenut niin elämänsä parhaat kuin pahimmat hetket retkillään luonnossa.

Muuta evästeasetuksiasi

Luonnosta löytyy elämään yhteys, joka joskus unohtuu arkikiireessä

– Ne on hienoja hetkiä, kun elää tässä ja nyt, luonnon keskellä. Silloin syntyy yhteys maapalloon, tähän missä me asumme, kertoo Hintsa syistään seikkailla ympäri maailmaa, erilaisissa maisemissa ja maastoissa.

Toiveissa hänellä olisi vielä löytää paikkoja, jotka ovat tuntemattomia ihmiskunnalle, löytää kolkkia, joissa kukaan ei ole koskaan vielä käynyt.

– Mun sisällä asuu sellainen pieni tutkimusmatkailija, joka on aina uteliaisuuttaan hakeutunut itselle tuntemattomiin paikkoihin, hän kertoo.

 Seikkailuun ei voi sännätä suunnittelematta

Seikkailuun ei koskaan lähdetä suin päin ja suunnittelematta, vaan päinvastoin. Se on tarkkaan mietittyä ja harkittua matkustamista, koska turvallisuus on tuntemattomuuden lisäksi toinen elementti, joka tuo vahvoja kokemuksia. Upeita elämyksiä syntyy myös ilman vaaran tuntua ja aitoa vaaraa.

– Kun olet tuntemattomalla alueella, sulla ei ole ohjekirjaa, miten siellä pitää toimia. On vain omat taidot ja tiedot, joiden voimin varautuu pieniin yllätyksiin ja ennakoimattomiin asioihin, hän Hintsa kertoo.

Hintsan kaltaiselle kokeneelle seikkailijalle on sattunut matkan varrelle kiperiäkin tilanteita, joten varautuminen ja harjoittelu ovat todella olleet tarpeen.

– On ollut monesti myös onnea matkassa, vaikka koko ajan pyrin siihen, että onnella olisi vähemmän ja vähemmän roolia ja omalla tekemisellä olisi isompi rooli, hän jatkaa.

– Iso riski luonnossa liikkuessa on, että tulee retkeilijänä liian itsevarmaksi ja kuvittelee olevansa voittamaton. Itse olen nöyrtynyt kokemusten edessä ja tajunnut oman paikkani maailmassa, Lotta sanoo.

Luonnossa ei tarvitse suorittaa

Aloittelevalle luonnossa liikkujalle Lotta Hintsa vinkkaa maastoiksi Suomen kansallispuistot, joissa löytyy monipuolisesti eri pituisia ja tasoisia reittejä. Ne ovat turvallisia harjoitusmaastoja, joissa omaa kulkukykyä on helppo testata ja kehittää.

– On tärkeä muistaa, että kilometri maastossa on eri asia kuin kilometri asfaltilla. Maastossa liikkuminen kuluttaa enemmän energiaa ja on hitaampaa, joten ensireittien valinnassa kannattaa olla maltillinen, Lotta ohjeistaa.

Päiväretket ovat erinomainen tapa lähteä kokeilemaan metsäkävelyä. Eväiden kanssa siihen saa mainiota elämyksellisyyttä ja kulkutuntumaa. Yöpyminen maastossa nostaa varustautumistasoa ja muutenkin haastetta jo selvästi.

– Hyvät kengät, vaihtovaatekerta, mielellään vedenpitävä sellainen sekä puhelin tai GPS-paikannin ovat varusteita, jotka tekevät pidemmistä reissuista turvallisia ja mukavia, Hintsa kertaa.

Suorittamaan luontoon ei tarvitse, eikä välttämättä kannata mennä, vaan siellä on lupa vain rauhoittuakin. Joka tapauksessa on syytä muistaa, että ehdot asettaa luonto ja sitä vastaan ei kannata taistella. Myötäilemällä saa enemmän seikkailusta irti.

– Luonto on siitä monipuolinen ja kiehtova, että sinne mennessä voit valita, haastatko itseäsi vai käytätkö hetken hyväksesi rauhoittumalla ja rentoutumalla, Hintsa sanoo lopuksi.

Lotta Hintsan vinkit aloittelevalle seikkailijalle

  1. Suunnittele, varaudu ja varustaudu; mieti reitti valmiiksi, tarkista sää ja sen mukaiset varusteet.
  2. Tärkeimmät retkivarusteet ovat tarkoitukseen sopivat kengät, kartta (MiniGrip-pussissa), GPS-paikannin, vedenpitävä kerros sekä lämpökerrasto.
  3. Aloita kevyemmistä päiväretkistä ja reiteistä - etene vasta taitosi karttuessa, näin saat onnistumisia ja tekeminen säilyy mielekkäänä!
  • Lataa Pohjola Terveysmestari -sovellus puhelimeesi. Palvelun avulla voit kysyä apua helposti missä vain.
  • Jos retkeilet kotimaassa, tarkista, että matkavakuutuksesi kattaa myös kotimaan matkat.
  • Kerro läheiselle mihin menet, kauan olet, mistä lähdet kulkemaan ja mihin aiot jäädä yöksi.
  • Lataa kännykkääsi 112-sovellus ja laita se toimintavalmiuteen ennen retkelle lähtöä.
  • Nauti luonnosta ja pidä kivaa!

Lue lisää