" "

Persoonallinen pukeutuminen on olennainen osa itseilmaisua

Lotta Hintsa on jo pienestä pitäen ollut innostunut pukeutumisesta. Vaikka lapsena kumpparit eksyivätkin usein vääriin jalkoihin, Lotasta kasvoi pukeutumisen ja tyylienrakentamisen taitaja. Katso Lotan vinkit oman tyylin löytämiseen!

Innostus pukeutumiseen syttyi jo lapsena

– Oli tosi tärkeää, että Etiopian sademetsässäkin oli prinsessamekko päällä! Lotta kertoo omista lapsuutensa pukeutumiskokemuksistaan.

Pukeutumisesta kehittyi Lotalle jo varhain tapa ilmaista itseään ja mukana kasvoi halu auttaa myös muita ihmisiä siinä. Lopulta hänestä tuli alan ammattilainen, luova ja määrätietoinen tekijä.

– Asukokonaisuuksien rakentaminen on minulle luova prosessi ja voin saada tuntikausia kulumaan niiden suunnitteluun. Fiilistelen, miten vaatekappaleet sopivat toisiinsa ja etsin toimivia yhdistelmiä, Lotta kertoo.

Oppia maailmankuulusta opinahjosta

Lapsuuden ja nuoruuden innostuksen lisäksi Lotta Hintsa on opiskellut vaatetusalaa London School of Fashionissa, joka on yksi alan huippukouluista maailmalla.

– Olin samaan aikaan töissä kenkäkaupassa ja siinä yhteydessä pääsin jo toteuttamaan pientä stailausta, kun sai ehdottaa asiakkaille kivoja ideoita heidän tarpeisiinsa, Lotta sanoo.

Kun tekeminen on lähellä sydäntä ja sitä tekee rakkaudesta lajiin, siitä hyötyvät muutkin. Stailaajana Lotta Hintsa on pitänyt harjoitusmalleinaan niin huippumalleja kuin ystäväpiiriäkin.

– Lontoon aikoihin pääsin stailaamaan ihan isojakin muotinäytöksiä ja sen lisäksi useammankin tutun vaatekaapin tai juhla-asut olen laittanut uusiksi, hän kertoo urastaan stailaamisen parissa.  

Stailaaminen ei ole synonyymi shoppailulle

Uuden tyylin rakentaminen ei ole pelkästään uutuuksien perässä juoksemista, vaan usein se lähtee liikkeelle stailattavan ihmisen omasta vaatekaapista. Sieltä löytyvät ne vaatteet, joiden ympärille tyyliä lähdetään kokoamaan.

– Saatamme istua pitkiäkin aikoja vaatehuoneessa ja pohtia erilaisten vaatekappaleiden uusiokäyttöä ja niiden roolia asukokonaisuuksissa, Hintsa kertoo.

Kierrätysmuoti on vastuullinen ja edullinen tapa uudistaa omaa vaatekaappiaan. Samalla syntyy uusia tunteita ja kokemuksia puetulle ihmiselle itselleen.

– Minun mielestäni stailaamisen paras puoli on siinä, kun näkee ihmisen alkavan kukoistaa omana itsenään sen jälkeen, kun he laittavat sen suunnitellun vaatekerran ylleen ja heille tulee kaunis ja itsevarma olo, Lotta kuvailee työnsä parhaita puolia.

Stailaus on moniosaajalle vielä harrastus, koska eniten aikaa menee muun muassa kiipeily- ja seikkailuammatin parissa. Mutta harrastuksenakin stailaus tarjoaa hienoja onnistumisen kokemuksia.

– Yksi tärkeimmistä kokemuksistani stailaajana oli se, kun pääsin yhdessä siskon kanssa suunnittelemaan hänen hääpukeutumisensa, Lotta kertoo.

– Sinä päivänä, kun häät sitten olivat, sisko suorastaan sädehti ja se oli elämys itsellenikin, hän muistelee perhetapahtumaa.  

Luovuus on olemassa olevien asioiden uudelleen yhdistämistä

Stailauksen luovuus nousee esiin hyvin, kun sille haetaan inspiraatiota. Maailma on täynnä muotilehtiä ja sivustoja pukeutumisohjeineen, mutta Lotta Hintsalla on oma maanläheisempi lähestymistapansa.

– Haen inspiraatiota usein vain tarkkailemalla ympäristöäni ja katsellen ihmisiä. Tunnistan monesti, kun ihminen on pukeutunut itselleen sopivalla ja hyvältä tuntuvalla tavalla, sillä sen huomaa, hän sanoo.

Turhan vakavaa ei stailaamisesta kannata tehdä, koska yhdistelmien miettiminen on parhaimmillaan suorastaan hauskaa, tai sen kanssa saa pitää hauskaa.

– Stailaamiseen kuuluu tietynlainen leikillisyys: leikitään väreillä, muodoilla tai vaatekappaleilla, siitä on etua, jos tehdessä on pieni pilke silmäkulmassa, Lotta sanoo.

– Pukeutumisessa kun ei voi mokata täydellisesti, pahinta on se, jos itsellä on epämukava olo, Lotta muistuttaa lopuksi.

Lotan vinkit oman tyylin löytämiseen:

  1. Aloita omasta vaatekaapistasi: ota esiin vaatteet, jotka tuntuvat hyvältä päällä ja ala rakentaa tyylejä niiden ympärille.
  2. Mieti kankaan materiaalia: se vaikuttaa paljon siihen, kuinka vaate istuu ja miltä se tuntuu päällä.
  3. Valitse värit, jotka miellyttävät itseäsi ja mieti asuihin lisämausteita, jotka tekevät tyylistäsi persoonallisen ja itsesi näköisen, esimerkiksi asusteita tai vaikka tapoja kantaa vaatetta.