Tunna Milonoff

Matkalla lasten kanssa – koko ajan pientä vipinää

Kokenutkin maailmanmatkaaja joutuu miettimään matkustustapojaan uusiksi, kun perhe kasvaa ja matkoille mukaan lähtee pieni lapsi tai useampia. Mitä kannattaa ottaa mukaan reissuun lasten kanssa? Katso videolta Tunnan vinkit matkusteluun lasten kanssa!

Muuta evästeasetuksiasi

Lasten kanssa matkustamisessa pienet asiat ratkaisevat

– Yksi pienten lasten kanssa matkustamisen hyvistä puolista on, että usein ruuhkapaikoissa, kuten lentokentillä, saa tietynlaista VIP-kohtelua. Joskus voi esimerkiksi päästä jonon ohi rattaiden kanssa, ja ravintoloissa tarjoilu tuntuu olevan hieman nopeampaa, kun on lapsia pöydässä, aloittaa kokeneena reissarina tunnettu Tunna Milonoff.  

Kun vanhemmilla on matkustaminen verissä, lasten syntyminen voi haastaa matkustamiseen tottuneiden elämäntapaa. Toisinaan lasten saaminen tuntuu luontevasti elämänvaiheelta, jolloin moni haluaa jäädä kotiin rakentamaan omaa pesää. Lapset eivät kuitenkaan automaattisesti estä matkustamista. Päinvastoin, reissaaminen voi saada aivan uusia ulottuvuuksia jälkikasvun kanssa!

Ennakointi on kaiken A ja O

Matkustaminen on lähes aina yllätyksiä täynnä, niin isoja ja pieniä kuin hyviä ja huonoja. Lapsiperhematkustaminen ei ole poikkeus tähän. Turvalliseen matkantekoon kuuluu sekä varustautuminen ja suunnittelu että vahinkoihin varautuminen. 

– Kyllä mä mietin, että miten ihmeessä voin lähteä lasten kanssa mihinkään, kun oli jo ylipäätänsä pelottavaa saada lapsi. Mitä kaikkea reissussa voikaan tapahtua; hämähäkit puree ja trooppiset taudit tarttuu, kaiken maailman uhkakuvat pyörivät mielessä. 

Milonoffin perheen ensimmäinen matka tapahtui, kun nuorin lapsi oli nelikuinen ja lopulta reissu meni hyvin, eikä mikään peloista toteutunut.  

– Matkustimme Thaimaahan, olimme viisi viikkoa pienellä saarella, ja matka meni todella hyvin. Sen jälkeen oivalsin, että oikeasti isoin osa vahingoista ja sairastumisista tapahtuu kotona. Riskejä on olemassa myös tutussa ympäristössä, hän pohtii. 

Matkavakuutus kattaa myös ambulanssilennot. Tiesitkö, että ambulanssilento voi maksaa jopa 150 000 euroa? 

Varusteisiin ja välipaloihin satsaaminen kannattaa

Matkalla kaikki kannetaan, raahataan tai rullataan mukana. Iso osa reissaamisesta on siirtymistä paikasta toiseen, joten varustautuminen on tärkeää. Kaikkea ei voi kantaa mukana, joten valintoja joutuu tekemään. Jos oma kokemus reissaamisesta on vielä vähäistä, kannattaa kysellä kokeneemmilta.  

– Hyvät, kevyet ja pieneen tilaan menevät matkarattaat ovat ehdottoman hyvä väline taaperoiden kanssa matkustamisessa. Irrotettavalla istuinosalla varustetut rattaat auttavat niin kävelyretkillä kuin esimerkiksi taksimatkoilla, kun lapsen voi nostaa kopassa autoon turvavöihin, Milonoff sanoo.  

Reissussa ateriarytmi voi olla välillä epätasainen, ja nälkäkiukku voi yllättää lasten lisäksi myös kokeneemman matkailijan. Matkatunnelmaa koettelevaa verensokerin heilahtelua voi ehkäistä helposti.  

– Me otamme usein jo Suomesta mukaan pienen valikoiman välipaloja, patukoita ja muita pieniä snackseja, joilla nälkää saa nopeasti siirrettyä seuraavaan ateriaan asti, Tunna kertoo.  

Reissussa ei ole ruuturajoituksia

Pitkiä lentoja tai muita siirtymiä varten myös lasten viihtyvyyteen myös hyvä varautua. Siinä missä aikuisille ehkä riittää maisemien katselu tai hyvän kirjan lukeminen, lapset saattavat tarvita hieman enemmän virikkeitä. Nykyaikainen laitearsenaali on onneksi kattava ja monien ulottuvilla. 

– Tabletti piirrettyjen katselua ja satujen kuuntelua varten, sekä piirustusvälineet, ovat pienten matkustamiseen käteviä välineitä. Reissussa ei ole ruuturajoituksia, Milonoff lopuksi kertoo. 

Lue lisää