" "

Tunna Milonoff: Laske hengityksiäsi ja raivaa tilaa ajatuksillesi

Nykyään on helppoa olla paikalla, olematta kuitenkaan läsnä. Tunna Milonoffin elämään meditaatio on tuonut tavan olla paremmin läsnä tässä hetkessä, juuri nyt. Katso Tunnan vinkit yksinkertaiseen läsnäoloharjoitukseen!

Mindfulness ja meditaatio irroittavat hektisestä arjesta

Sosiaalinen kohina värittää yhä vahvemmin valveillaoloaikaamme. Kiire, paine ja jatkuvasti aktiivisena olevat yhteydet muihin ihmisiin pitävät huomiotamme otteessaan, niin arjessa kuin vapaallakin, omat ajatukset kietoutuvat helposti some-syötteiden pariin ja hiljaisuus suorastaan ahdistaa. Palautumista pitää suorastaan harjoitella, jotta sen saa onnistumaan kunnolla.

– Mindfulness, meditaatio ja läsnäolo ovat tällä hetkellä tärkeitä ja pinnalla, koska ihmiset tuntuvat kaipaavan irtiottoa nykyajan hektisyydestä, Milonoff toteaa väitteeseen meditaation ja mindfulnessin trendaavuudesta.

– Me olemme koko ajan jossain muualla kuin juuri tässä hetkessä ja kuitenkin, se on juuri se mitä meillä oikeasti on, se läsnä oleva, tämä hetki. Meditaatio kasvattaa juuri tätä hetkeä, antaa tilaa ajatusten väliin ja rauhoittaa, hän jatkaa.

Meditaatio on itseensä keskittymistä

Pohdimme siis yhä herkemmin sekä menneisyyttä että tulevaisuutta, mutta elämämme tärkeimmät asiat tapahtuvat nykyhetkessä. Nykyajan elämässä siihen voi kuitenkin olla vaikea päästä kiinni, koska sekä ulkoiset ärsykkeet että meidän omat ajatuksemme johtavat meidät helposti johonkin muualle.

Nykyhetkeen paremmin keskittymällä, löytää energiaa ja huomiokykyä, joilla tuottaa itselleen kestävämpää onnistumisen ja tavoittamisen tuntua.  

– Minulle yleisin meditaatioharjoitus on hengityksen tarkkailun harjoitus, jossa huomio keskitetään omaan hengitykseen, kertoo Milonoff, jonka elämään meditointi on kuulunut jo vuosia.

Meditaatiotapoja ja harjoituksia on useita, kuten esimerkiksi myötätuntomeditaatio, jonka tarkoituksena on lisätä myötätuntoista läsnäoloa, ja hengitysharjoituksiakin on erilaisia. Meditaation aloittamista varten on olemassa lukuisia helposti saatavia ohjeita ja oppaita, joiden avulla sen voi aloittaa omatoimisesti.

Läsnäolo piilee ajatusten välisessä tilassa

– Täytyy kuitenkin muistaa, että koska ihmisen mieli on tehty ajattelemaan, niin vaikka kuinka keskittyy omaan hengitykseensä ja yrittää olla ajattelematta muuta, niin muita ajatuksia vain tulee mieleen, Milonoff toteaa

Milonoffin mukaan tärkeää onkin huomata, kuinka ajatuksia tulee ja kuinka niitä voi harjoituksen myötä alkaa käsittelemään paremmin. Mieltään ei voi täysin tyhjentää, vaan tietoisuutemme puskee puoliväkisin erilaisia ajatuksia.

– Ajatuksia tulee lisää, ja voi jopa tuntua, että niille ei voi mitään, mutta silloin pitää vain palata keskittymään hengitykseen. Tällä tavalla tila ajatusten välissä alkaa kasvamaan ja meditaation loputtua se tila jää sinne. Näin läsnäolo kasvaa kuin automaattisesti, Milonoff sanoo.

Milonoff ei pidä itseään mediataatioguruna tai edes oppaana, vaan kertoo vain löytäneensä itselleen sopivan tavan keskittyä läsnäoloon. Ja meditaatio nostaa edelleen ihmismielen pieniä mysteereitä pohdintaan.

– Kiehtovaa on miettiä, että kuka siellä oikeastaan ajatteleekaan, Milonoff heittää lopuksi kysymyksen ilmaan.

Tunnan yksinkertainen meditaatioharjoitus

  1. Istu mukavaan, vaivattomaan asentoon, sulje silmät.
  2. Aloita hengittämällä sisään. Tunnustele, kuinka ilma kulkee nenässä ja sano mielessäsi, että ”sisään”
  3. Hengitä ulos ja sano mielessäsi ”ulos”
  4. Merkitse hengitys järjestysnumerolla ykkösestä alkaen.
  5. Laske hengityksiä aina kymmeneen asti, jonka jälkeen aloita sarjan taas ykkösestä.
  6. Keskity hengitykseesi.

Meditaatio voi kestää vain sen kymmenen hengityskerran verran tai se voi kestää pidempään, jopa tunnin.

Lue lisää