Jarkko Tammisen 3+1 vinkkiä ääninäyttelijäksi haluavalle

Suomen tunnetuin imitaattori Jarkko Tamminen on antanut äänensä lukuisille piirroshahmoille suurissa Disney-tuotannoissa. Nyt jos koskaan -ohjelmassa Jarkko valmentaa ääninäyttelijäksi haluavaa Karoliina Turusta dubbaamisen saloihin.

Ura alkoi jo 15-vuotiaana ikimuistoisella dubbauskeikalla

Andy McCoy, Aira Samulin, Antti Tuisku, Sauli Niinistö, Lauri Tähkä. Siinä vain muutama Jarkko Tammisen imitaatiohahmoista, jotka ovat tulleet Suomen kansalle tutuiksi niin Linnanmäen Stars Show’sta kuin viihdeohjelma Big Bang!:stakin. Imitoiminen on kuitenkin vain yksi miehen ammateista, ja Jarkon ydinosaamiseen kuuluu myös dubbaaminen piirroselokuvissa. Jarkon ääni onkin tuttu lukuisista animaatioelokuvista aina Tintin seikkailuista Disneyn Herkulekseen. 

Jarkko aloitti dubbaamisen lukioikäisenä, kun hän luovutti äänensä Disneyn ikoniselle Peter Panille.

– Se oli ensimmäinen roolini, ja varmasti myös ikimuistoisin. Olin vasta 15-vuotias, ja ikimuistoisen siitä teki, että dubbasin koko leffan saman päivän aikana. Vietin kevyet 13 tuntia studiossa, Jarkko nauraa. – Nykyään kolme-neljä tuntia dubbausta on ihan maksimi, että vireystila pysyy. Mutta oli se omanlaisensa upea kokemus viettää koko päivä Peter Panina.  

Nyt jos koskaan -ohjelmassa Jarkko lähtee valmentamaan ääninäyttelijäksi haluavaa kolmekymppistä Karoliina Turusta, joka on haaveillut dubbausroolista animaatioelokuvassa. Valmentaminen ei ole aivan vieras juttu Jarkolle.

– Lukiokaverini Leena Pöysti opiskeli Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi. Hän keksi, että voisin pitää muutaman oppitunnin hänen vuosikurssinsa opiskelijoille, missä käydään läpi spiikkausta, dubbausta ja radiomainoksia, Jarkko muistelee. Sittemmin Jarkon opissa on käynyt yli toistasataa teatterikorkeakoulun opiskelijaa. 

Jarkko on paitsi itse ääninäytellyt piirretyissä, myös ohjannut animaatioelokuvien ääninäyttelyä.  

– Tunnetuin ohjaajatyöni lienee vuoden 1999 Pieni Merenneito. Olin muuten aikoinaan maailman nuorin Walt Disneyn hyväksymä ääniohjaaja 21-vuoden iässä, Jarkko muistelee. Ohjaajana Jarkon tehtävä on antaa näyttelijälle suunta, etäisyys sekä tunnetila. – Suunta tarkoittaa, että tulee ymmärtää, kenelle hahmo puhuu. Etäisyys puolestaan kertoo, puhuuko hahmo aivan korvan vieressä olevalle tyypille vai huutaako hän kallion kielekkeeltä kaukaisuuteen. Tunnetila kuvaa sitä, onko hahmo järkyttynyt, iloinen tai vaikkapa rakastunut. Tämän kaiken tulee kuulua äänessä, Jarkko opastaa. 

Kulttuureissa, joissa kaikki ohjelmat ja elokuvat ovat dubattuja eikä tekstejä käytetä, ääninäyttelijät ovat suuria tähtiä.

– Saksassa esimerkiksi Al Pacinon tai Arnold Schwarzeneggerin äänenä toimivat henkilöt ovat ihan superstaroja. Suomessa ääninäyttely mielletään usein vain animaatioihin, mutta maailmalla se on paljon muutakin, Jarkko kertoo. 

Jarkon 3+1 vinkkiä ääninäyttelijäksi haluavalle

  1. Hakeudu äänitestiin. Ole reippaasti yhteydessä johonkin dubbausstudioon ja pyydä päästä äänitestiin. 
  2. Heittäydy! Kun pääset testiin, heittäydy rohkeasti annettuun hahmoon koko kropallasi. 
  3. Kuuntele ohjaajaa. Ole valmis tekemään se, mitä ohjaaja käskee. 
  4. Bonusvinkki: valmistele itsellesi laulu. Laulutaito on usein tärkeä. Jos osaat laulaa, harjoittele etukäteen kappale, jonka voit tarvittaessa laulaa.

Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi ääninäyttelijälle Jarkko mainitsee rytmitajun ja avoimen mielen.

Haavelistalla maraton ja kovisrooli

– Itse asiassa minulla on 15 kohdan haavelista, joista neljä unelmaa on jo toteutunut, hän nauraa. – Yksi niistä oli iso imitaatioliveshow, Stars show, joka toteutui vuonna 2013, Jarkko muistelee. Lähitulevaisuuden haaveisiin kuuluu maratonin juokseminen, jonka Jarkko on suunnitellut toteuttavansa ensi syksynä. 

Ammatillisesti Jarkko on saavuttanut jo monia unelmiaan.

– Vielä joskus olisi tosin kiva näytellä kunnon kovisrikollista, oikein jengitappelijaa. Olen saanut olla monta kertaa tarinan sankari, mutta olisi mahtavaa olla kerran jotain ihan muuta! Jarkko nauraa.  

Sinua saattaisi myös kiinnostaa