Näyttelijä Kirsi Ylijoki: ”Esiintymisjännityksen voi ottaa lempeästi vastaan”

Kirsi Ylijoki on varhaiskasvatusalalla työskentelevän Sauli Alipirjelän unelma-apuri Nyt jos koskaan -ohjelmassa. Ohjelmassa Kirsi puhui Saulin kanssa paljon rohkeudesta. Mitä vinkkejä Kirsi antaa esiintymisjännitykseen ja oman rohkeuden löytämiseen?

Esiintymisjännitys on tuttua myös ammattilaisille

Kädet hikoavat, sydän hakkaa. Suu kuivaa, eivätkä jalat meinaa totella.

Esiintymisjännitys on todella tuttua artistille kuin artistille, vakuuttaa näyttelijä ja muusikko Kirsi Ylijoki. Jännitys liittyy usein aloittelevaan uraan, kun artistius on vasta muotoutumassa ja ihminen on epävarma itsestään.  

Usein ajatellaan, että ikä tuo itsevarmuutta, mutta jännitys saattaa jopa lisääntyä iän myötä, kun fysiikka ja muisti kärsii, Kirsi pohtii. – Kyllä se on itsellenikin tuttua. Esimerkiksi näytelmän harjoittelu voi jännittää, mutta kun se on valmis, niin jännitys muuttuu positiiviseksi odotukseksi ja tutinaksi. Mutta iän myötä tulee väistämättä myös armollisuutta itseään kohtaan, eikä ole enää niin julma itselleen. 

Myös yllättävät tilanteet saattavat etukäteen jännittää.

On hassua, että esimerkiksi isommat roolit elokuvissa eivät välttämättä jännitä niin paljon kuin lyhyet piipahdukset valmiissa tuotannoissa. Ne ovat edelleen tosi jännittäviä kokemuksia! Tai jos minua pyydetään puhumaan johonkin ja foorumi on tuntematon, niin aivan varmasti hirvittää, Kirsi nauraa. 

”Tunnista esiintymisjännitys ja ota se lempeästi vastaan” 

Nyt jos koskaan -ohjelmassa viisikymppinen perheenisä Sauli on haaveillut jo pitkään oman musiikin kirjoittamisesta ja pääsee ohjelmassa toteuttamaan unelmaansa biisileiristä. Sauli saa Kirsin unelma-apurikseen. Kirsi valaa Sauliin rohkeutta ja valmentaa häntä ylittämään esiintymisjännityksen. Voiko esiintymisjännityksestä saada yliotteen?

Siinä täytyy ensin ymmärtää sitä jännityksen tunnetta. Kannattaa tutkia sitä tunnetta, ja sitä, mitä se lamauttaa. Tunnistaa kehossa tapahtuvat asiat ja ottaa ne lempeästi vastaan, Kirsi selittää. Jännityksen tunne on hyvin henkilökohtainen. Sen alla on usein riittämättömyyden tunne ja pelko epäonnistumisesta. Itse tsemppaan itseäni lavalla miettimällä, että ei yleisö tiedä mikä on onnistunutta ja mikä ei, Kirsi kertoo. 

Usein esiintymisessä pelätään negatiivista vastaanottoa, mutta harvoin yleisössä ovat pahimmat kriitikot vastassa.

Siellähän on useimmiten hirveän onnellinen yleisö, joka ottaa vastaan mitä tuleman pitää! Kirsi nauraa. Eihän me koskaan tekemisillämme saavuteta, eikä voida saada 100% hyväksyntää eikä se ole tarkoituskaan.  

Rohkeus on hyvän kierre 

Kirsi puhuu ohjelmassa Saulin kanssa paljon rohkeudesta.

Rohkeus tulee siitä, että on sinut itsensä kanssa ja uskaltaa tehdä arjessa pieniä rohkeita valintoja, se on hyvän kierre, Kirsi pohtii. Hän on itsekin ollut todella rohkea nuorena, kun 16-vuotiaana muutti Raumalta Kuopioon.  

Lähdin kahden laukun ja pyörän kanssa aloittamaan omaa elämää. Opin, että kyllä elämä useimmiten kantaa, Kirsi rohkaisee.  

Aikuisena Kirsi kokee, että rohkeus nivoutuu tiiviisti toisiin ihmisiin. 

On omanlaistansa rohkeutta rakentaa ihmissuhteita, kohdata muita ja antaa ihmisten lähestyä sua. Loppupeleissä ihmisten kautta me saadaan koko ajan mahdollisuuksia laajentaa rajojamme ja tarttua hetkeen. 

Millaisia haaveita Kirsi on itse toteuttanut elämässäsi?

– Voi niitä on niin paljon! Kirsi huokaa.  Pääsin teatterikorkeakouluun, se oli iso haave. Minulla oli myös unelma rakentaa talo ja irtautua työelämästä ja tutkia itseäni uudesta kulmasta. Rohkea hyppy tuntemattomaan on aina hyväksi, Kirsi miettii.

On erittäin tärkeää uskaltaa sanoa haaveet ääneen. Se vie aina jotakin kohti. 

Sinua saattaisi myös kiinnostaa