Johannes "Hatsolo" Hattunen on tunnettu breakdancetanssija.

"Uskalla selvittää kuka olet" – Hatsolon elämän 10 käännekohtaa

Johannes "Hatsolo" Hattunen on breakdance-tanssija ja hyvinvointialan yrittäjä, joka on löytänyt oman polkunsa monen vaiheen kautta. Mitkä ovat olleet Hatsolon elämän 10 suurinta käännekohtaa? Jutun lopusta löydät mallipohjan, jonka avulla voit myös itse aloittaa tutkimusmatkan itseesi.

10 käännekohtaa ja teemaa Hatsolon elämässä

Harrastukset: Breikin aloittaminen muutti elämäni.  Alkuun ei tarvitse osata mitään, mutta polku löytyy uusia asioita kokeilemalla. Jokaisessa on piilossa olevaa potentiaalia

Koulutus: Hain opiskelemaan osteopatiaa Helsinkiin, kun en muutakaan keksinyt. Parin vuoden tuskailun jälkeen jätin opinnot kesken. Opiskelin, koska ajattelin, että tanssin ohella on oltava ”oikea” ammatti. En valmistunut osteopaatiksi, mutta tajusin tanssin olevan juuri minulle oikea ammatti. 

Ura: Breikki on rohkaissut mua kokeilemaan paljon erilaisia juttuja. Osallistuin vuonna 2014 TED x Turku -koe-esiintymiseen. Voitin sen ja pääsin mukaan päälavalle. Siitä asti olen tehnyt puhujan töitä ammatikseni. Parhaimmillaan mulla on yli sata puhekeikkaa vuodessa.

Parisuhde: Olen kokenut onnellisia hetkiä ja myös särkenyt sydämeni. Minut on jätetty kosinnan jälkeen. Vaikka joskus rakkaus satuttaa, kokemukset ovat saaneet minut arvostamaan niitä hyviä hetkiä, jotka olen viettänyt toisen kanssa. Vaikka juuri nyt minulla ei ole ketään rinnallani, uskon silti rakkauteen. Rakkaus ja onni lähtee sisältä.

Menetys: Menetin isovanhempani muutaman päivän sisällä. Mummi kuoli terveyskeskuksessa silmieni edessä. Olin vieressä hänen viimeisten hengenvetojensa hetkellä. Vieläkin silmäkulmani kostuvat, kun ajattelen tilannetta. Isovanhempien poistuminen sai minut tuntemaan kiitollisuutta sekä suurempaa yhteyttä elämään. Elämä on tässä ja nyt.

Matkustus: Jokainen reissu uuteen paikkaan on kuin peili omaan sieluun. Toista ei voi nähdä, ellei ensin näe itseään. Vasta kun oppii näkemään itsensä, oppii katsomaan ennakkoluulottomasti toista.

Terveys: Vasta kun terveyden menettää, ei sitä pidä itsestäänselvyytenä. Muistan elävästi, kun vaikean ranneleikkauksen jälkeen kirurgi tuli sanomaan, että breikit saattavat olla tässä. Sisukkaasti aloitin heti ensimmäisenä päivänä kuntouttamisen. Leikkauksesta on nyt kahdeksan vuotta, ja viimein ranne on kunnossa ja kivuton. Ihmiskeho on ihmeellinen.

Talous: Elin pitkään kädestä suuhun. Sen minkä tienasin, laitoin palamaan. Kun koronan takia peruttiin tapahtumat ja kohtaamiset, oli pakko miettiä omaa rahankäyttöä uudestaan. Yhtäkkiä fine dining -illalliset tai uusilla vaatteilla flexaaminen ei ollutkaan kovin merkityksellistä. Oli tärkeämpää tulla tietoiseksi omasta rahankäytöstä ja saavuttaa mielenrauha taloudellisesti.  

Menestys: Koen menestyksen kahlitsevana. Kun jotain saavuttaa, tulee heti pelko sen menettämisestä. Olen luopunut suurten tavoitteiden asettamisesta. Sen sijaan keskityn tekemään pienet arkiset ja päivittäiset asiat mahdollisimman hyvin, niin treeneissä kuin työasioissa. On ollut vapauttavaa huomata, että tätä kautta paine menestyä on pienempi, mutta tulokset syntyvät silti.

Mielen hyvinvointi: Olen sairastanut masennusta, käynyt terapiassa ja syönyt mielialalääkkeitä. Haavoittuvan mielen kanssa eläminen on opettanut, että synkimmänkin myrskyn kanssa pystyy elämään. Elämä etenee kausissa. On ollut minulle terveellistä myöntää, että ihminen on haavoittuvainen ja keskeneräinen. Jokainen tarvitsee ajoittain apua, eikä kukaan ole aina parhaimmillaan. 

Nyt on sinun vuorosi! Lataa tehtäväpohja ja aloita tutkimusmatka itseesi.

Tehtävä-Elämäni-käännekohdat.pdf

Kun breikkasin pois varjosta

Seison varjoissa tanssilattian pimeimmässä takanurkassa toivoen, ettei kukaan huomaisi mua. Mua hävettää, sillä en osaa tanssia. Ajattelen, että se ei ole mun juttuni, vaikka en ole koskaan edes kokeillut. Yhtäkkiä tanssilattian keskelle aukeaa tanssirinki. Katson vierestä, kun yksi sheikkaa, toinen breikkaa ja kolmas hyppää voltin. Jokainen rinkiin uskaltautunut on illan tähti. En ole koskaan nähnyt mitään yhtä mahtavaa ja samalla pelottavaa. Pelko saa mut perääntymään, ettei ringin voima vahingossakaan imaisisi mua sen keskelle. 

DJ vaihtaa musatyyliä. Se päättää ringin, ja piiloudun takaisin varjoihin. Kajareista pamahtaa ilmoille illan ensimmäinen hidas: "Bon Jovi - Always." Rohkeimmat lähtevät hakemaan tanssipartneria. Mä en. En uskalla. Ehkä joku tulee hakemaan mua tanssimaan. Odotan ja toivon, mutta kukaan ei tule. Jään yksin nurkkaan. 

Ystäväni on itsevarmempi. Hän oli ottanut ringin haltuun breikkaamalla ja on jo tanssimassa hitaita. Ihailen hänen rohkeuttaan. En halua enää viettää yksin aikaa diskon nurkassa, ajattelen. Kunpa mäkin pääsisin tanssimaan. Se oli tämän nuoren kasiluokkalaisen suurin toive. 

Ilmoittaudun tanssitunneille. Äitini vähän ihmettelee, mutta tukee päätöstäni. Ensimmäisen tunnin alkaessa olen kauhusta kankea. Haluaisin karata takaisin pukuhuoneeseen, mutta en kehtaa. Opettaja esittelee itsensä Mikoksi. Jo alkuaskeleiden aikana käy selväksi, että Mikolla on mestarillinen kyky sytyttää ilon ja rohkeuden liekki nuoren ihmisen sydämessä. Hän saa minut tuntemaan: "Minä pystyn, minä opin ja minä osaan." 

Breikistä muodostui mulle kieli, jonka avulla pystyin ilmaisemaan itseäni. Tanssilattialla mut kuultiin ja nähtiin, ja tanssilattialla löysin parhaat ystäväni. Vuosien saatossa olen saavuttanut enemmän, kuin uskalsin koskaan haaveilla. Olen voittanut kymmeniä mestaruuksia ja arvokisoja. Ja nyt 25 vuotta myöhemmin tanssin edelleen. Tähtäimenä Pariisin 2024 kesäolympialaiset. Kyllä, breikki on virallinen olympialaji. 

Et voi koskaan tietää, mihin kaikkeen susta on, ellet kokeile ja selvitä. Et kasiluokkalaisena, etkä edes aikuisena. Esa Saarisen sanoja mukaillen, meissä kaikissa on valtava määrä potentiaalia. Usein tuo potentiaali jää piiloon väärien ennakkoluulojen, pelkojen ja hyväksynnän hakemisen taakse. En syntynyt tanssijaksi, mutta sellainen musta tuli. Yksi, ajoittain mahdottomaltakin tuntunut askel kerrallaan.

Muuta evästeasetuksiasi

Unelmiin on monta tietä. Kaikki kyllä järjestyy.

Liputamme unelmoinnin puolesta yhdessä Lasten ja nuorten säätiön kanssa.