Perheenisä Sauli kirjoitti rakkauslaulun vaimolleen

Viisikymppinen varhaiskasvatuksessa työskentelevä perheenisä Sauli Alipirjelän elämässä musiikki on aina ollut suuressa roolissa. Tyytyväisyys omaan elämään on toiminut jarruna Saulin artistiudelle, ja Nyt jos koskaan -ohjelmassa Sauli pääsi työstämään vaimolleen omistetun kappaleen alusta loppuun. Unelmien toteuttamiseen avuksi kurvasi valovoimainen näyttelijä-muusikko Kirsi Ylijoki.

Sauli Alipirjelän, 50, kotona kuunneltiin paljon suomalaista musiikkia. 70-luvulla eletty lapsuus oli Hectorin ja Irwinin värittämää aikaa. Isä oli innokas musiikkimies hänkin, mutta isän musiikkipuoli jäi Saulille vieraaksi.

”Isä kuoli, kun olin 5-vuotias. Olen kuullut yhden nauhan, jossa hän laulaa Yölintu -kappaletta, mutta sieltä kotioloista se rakkaus musiikkiin varmaan kumpuaa”, Sauli muistelee. Teini-ikäisenä Sauli innostui kirjoittamaan tekstejä. ”Muistelen, että ensimmäiset tekstit olen kirjoittanut jo 12-vuotiaana. Soittopuoli ei minulla koskaan ollut niin vahva, ja olen enemmänkin nauttinut biisien kirjoittamisesta”, Sauli kertoo.  

Musiikkia lapsuudesta asti harrastanut mies arvostaa erityisesti biisintekijöitä, ei niinkään itse kappaleita. Unelmana on ollut tehdä musiikkia jollekin isolle artistille. ”Kyllä haaveena on ollut se, että joku iso artisti tarttuisi biiseihini. Toisaalta olen haaveillut siitä, että uskaltaisin julkaista biisejä omissa nimissäni”, Sauli pohtii.

Vaikka Saulin artistius on vuosien saatossa kasvanut, hän ei pidä itseään varsinaisesti artistina. ”Olen saanut paljon positiivista palautetta esiintymisistä ja kappaleista, mikä on luonut itseluottamusta. Mutta artistina olemisessa ei riitä vain taito, se on monien asioiden summa. Sattuu kohdalle, jos sattuu”, Sauli nauraa. 

Biisileirille Janne Rintalan ohjauksessa 

Nyt jos koskaan -ohjelmassa Saulin unelma biisin työstämisestä toteutetaan, kun hän pääsee Mökkitie Records -levy-yhtiön tiloihin biisileirille musiikintekijä Janne Rintalan ohjaukseen. ”Biisileiri oli tosi upea kokemus. Juuri sellaista, mitä olen kaivannutkin, että pääsisi ammattilaisen kanssa käymään omaa tekstiä läpi”, Sauli kertoo.

Erityisen antoisana Sauli koki Jannen kanssa työskentelyn ja palautteen biisistä. Leirillä syntyi omakohtainen kappale, joka kertoo rakkaudesta ja Saulin ja hänen vaimonsa pitkästä suhteesta. ”Minusta on vaikeaa lähteä tekemään tunnepitoista tekstiä, joka ei ole millään tavalla omakohtaista. Fiktiiviset tekstit ovat paljon vaikeampia.” 

Mikä on estänyt Saulia toteuttamasta unelmaansa aiemmin? ”Pidän itseäni onnellisena ja tyytyväisenä miehenä, ja tässä tapauksessa tyytyväisyys on ollut kehityksen jarruna. Suuri unelmani on ollut, että minut hyväksytään ja minusta pidetään. Saan tehdä unelmatyötäni, sillä yleisönä ovat lapset, jotka tykkäävät minusta”, Sauli nauraa. ”Olen jo siellä missä haluan olla. Jos joku artisti ottaisi biisini itselleen, olisi se enemmänkin plussa."

Saulia on myös jännittänyt esiintyminen. Se on ollut myös yhtenä isona jarruna musiikkiin liittyvien unelmien toteuttamisessa. ”Nykyään hyppään rohkeasti mukaan ja viime vuosina jännitys on helpottanut ja itseluottamusta tullut. Jos minulta ei odoteta mitään niin on helppo esiintyä, improvisointi on helppoa. Mutta jos on odotuksia niin sitten jännittää enemmän”, Sauli pohtii.

Nyt jos koskaan -ohjelmassa Sauli sai apua ja tukea näyttelijä-muusikko Kirsi Ylijoelta, joka liikuttuu silminnähden kuullessaan Saulin biisin. ”Kirsiltä sain tosi paljon esiintymiseen liittyvää sparrausta, Kameroiden ollessa kiinni keskustelimme Kirsin kanssa kaikesta mahdollisesta. Kirsi valoi minuun paljon itseluottamusta vakuuttaessaan että anna mennä vaan, sä pystyt tähän!” 

Studioversio ja musiikkivideo tulossa 

Ohjelmassa kuullusta biisistä on tehty studioversio ja siitä tehdään musiikkivideo. ”Tämä on yksi toteutunut unelma ehdottomasti. Ohjelman myötä itseluottamus on kasvanut ja julkaisen omakustanteista musiikkia”, Sauli kiittelee. Lumisateet -joululaulun voi kuunnella Spotifysta. 

Millaisia unelmia Saulilla on tästä eteenpäin? ”Haluaisin pysyä terveenä ja nähdä lasten elämää mahdollisimman pitkään. Jos joskus saisin palkkaa musiikista, ja saisin tehdä sitä hyville ihmisille, niin se olisi upeaa. Valokeilaan en hingu, mutta jos saisi kuulla oman biisin radiosta niin se olisi mahtavaa”, Sauli haaveilee. ”Musiikintekijänä saisin olla taustalla, ja silti hieman paistatella valossa”, hän nauraa.  

On erittäin tärkeää uskaltaa sanoa haaveet ääneen. Se vie aina jotakin kohti.

Kirsi Ylijoki, näyttelijä

Sinua saattaisi myös kiinnostaa